marți, 22 octombrie 2013

Cariera - Ce mi-ar placea? Ce mi s-ar potrivi?

Tema: Eseu

1. Eseul cu tema : "Cariera - Ce mi ar placea? Ce mi s ar potrivi?"
   In acest eseu va rog sa va alegeti un domeniu principal in care vreti sa lucrati, precum si doua secundare, alternative. Le analizati prin prisma motivatiilor, competentelor, abilitatilor, aptitudinilor, valorilor, atitudinilor, personalitatii, caracteristicilor voastre si faceti o analiza care sa cuprinda tot ceea ce considerati voi necesar pt o alegere bine fundamentata.
  Va rog sa incercati sa va analizati bine si cat mai complet si punctele forte si slabe, oportunitatile si amenintarile carierei. Aceasta analiza poarta denumirea de analiza SWAT – se realizeaza atat in domeniul economic cat si in cel personal – cu un search pe google se gasesc multe informatii despre ea.
http://www.myjob.ro/articole/ghid-cariera/221/10982/analiza-swot-te-ajuta-iti-de\
zvolti-cariera.html


  Fiti creativi, profunzi si sinceri.
  Ca ajutor puteti raspunde la teste diverse de pe net pt a va putea clarifica cat mai multe intrebari legate de ceea ce sunteti sau ce puteti sa faceti. Ex. :
http://www.myjob.ro/articole/ghid-cariera/226/14482/test-de-personalitate-puncte\
-tari-si-puncte-slabe.html


Analiza SWOT te ajuta sa iti dezvolti cariera

Atat de intalnita in business, analiza SWOT te ajuta sa faci un upgrade carierei tale . SWOT (strengths - puncte tari, weaknesses - puncte slabe, opportunities - oportunitati, threats - amenintari) este o analiza pe cat de simpla, pe atat de folositoare. Aplica tehnica SWOT la propriul plan de cariera si vezi ce imbunatatiri ii poti aduce.
Cum sa faci o analiza SWOT pentru cariera ta
Modelul unei analize SWOT  este un tabel cu doua coloane si doua linii, cu punctele tari si cele slabe in doua casute, pe orizontala in partea de sus a tabelului, iar oportunitatile si riscurile prezentate in partea de jos. Iata o schita a unei analize SWOT pe care o poti utiliza pentru cariera ta:
Analiza SWOT
Puncte tari
 Puncte slabe
 Oportunitati
Amenintari
Analiza SWOT te ajuta sa descoperi mai mult decat punctele tari si slabe ale propriei vieti profesionale. Iti permite sa localizezi elementele exterioare cu care interactionezi si care iti influenteaza cariera. Acesti factori externi - in principal amplasamentul jobului, domeniul profesional, compania si profesia – sunt cei care determina riscurile si oportunitatile in cariera ta.

Priveste patratul SWOT ca pe un intreg care iti sintetizeaza cariera si vei vedea ce directii ai de urmat pentru a o imbunatati. Iata cum sa adaptezi o analiza SWOT la propria cariera:


Puncte tari
Punctele tari sunt atributele proprii, pozitive si aptitudinile pe care le detii vizavi de cariera:

• caracteristici personale, pozitive;
abilitati relevante, cunostinte si experienta in cariera;
• un puternic background educational;
• retea vasta de contacte;
• entuziasm si pasiune pentru domeniul de lucru.

Puncte slabe
Punctele slabe se refera la atributele negative, de exemplu:

• caracteristici personale negative si obiceiuri proaste la job;
• lipsa de experienta sau de experienta relevanta;
• lipsa unei educatii solide;
• retea slaba de contacte sau chiar lipsa unei asemenea retele;
• absenta unei directii sau a unor obiective de cariera;
aptitudini profesionale slabe.

Oportunitati
Oportunitatile sunt evenimente externe incontrolabile care iti pot mari potentialul si te pot ajuta in cariera. Acestea pot fi:

• perioada favorabila pentru domeniul in care iti dezvolti cariera;
• economie in crestere;
• deschidere specifica a jobului pe care il detii;
• un proiect neasteptat care iti permite dezvoltarea de noi abilitati sau punerea in valoare a propriului potential neexplorat;
• cerere crescuta pe piata muncii pentru specializarea ta.

Amenintari
Intamplari externe, pe care nu le poti controla, amenintarile iti pot afecta in mod negativ cariera si necesita masuri de aparare din partea ta. Exemplele in analiza SWOT pot include:

• restructurarea domeniului de lucru;
• schimbari pe piata, cu impact direct asupra jobului tau;
• necesitati mai ridicate ale profesiei, un standard pe care nu il detii in actuala cariera;
• scadere a nevoii de expertiza pe care o detii;
• aparitia unui competitor serios, fie la nivel de companie, fie la nivel personal;
• o decizie a companiei care nu vine in sprijinul tau.

Fa propria analiza SWOT pentru cariera si vezi care sunt demersurile necesare pentru dezvoltare. Cele patru tipuri de actiuni pe care le poti face in cariera, ca urmare a utilizarii instrumentului SWOT, sunt:
• imbunatatirea unor aptitudini specifice sau obtinerea unor noi expertize ca noi puncte tari;
• minimalizarea sau eliminarea punctelor slabe;
• exploatarea unei oportunitati;
• protectia propriei cariere in fata riscurilor identificate.

Repeta aceasta analiza periodic pentru mai multa eficienta in cariera. Succes!


luni, 21 octombrie 2013

OPORTUNITATE pentru VOI!!! Salonul de Inventica si Creatie pentru Tineret - Noiembrie 2013

SALONUL NAŢIONAL  DE INVENTICĂ ŞI CREAŢIE ŞTIINŢIFICĂ  PENTRU TINERET – 2013

LINK: http://mts.ro/noutati/salonul-national-de-inventica-si-creatie-stiintifica-pentru-tineret-2013/


SALONUL NAŢIONAL DE INVENTICĂ ŞI CREAŢIE ŞTIINŢIFICĂ PENTRU TINERET – 2013


Ministerul Tineretului şi Sportului organizează în perioada 20 – 24 noiembrie 2013, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, cea de a XI-a ediţie a „Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret”.

Salonul se desfăşoară în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură”. Cu această ocazie au loc expoziţii de invenţii şi idei, vernisaje, conferinţe, mese rotunde şi dezbateri pe diferite domenii ale educaţiei, culturii şi ştiinţei, ale economiei creative.

Grupul ţintă este compus din tineri, cu vârste între 14 şi 35 de ani, din toată ţara, tineri care au o orientare spre o societate bazată pe cunoaştere şi dezvoltare. Această iniţiativă îşi propune să promoveze şi să încurajeze tinerii în domeniul Inventică şi Creaţie Ştiinţifică.

 Cu acest prilej Ministerul Tineretului şi Sportului lansează şi un concurs de invenţii şi creaţii pentru tinerii care au preocupări, cunoştinţe şi aptitudini provenind din diverse domenii şi care îşi expun lucrările în cadrul Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret – 2013.

 La CONCURS participă tineri ale căror invenţii sau creaţii se încadrează în următoarele secţiuni:

1) ŞTIINŢE APLICATE (mecanică, electricitate, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.)

2) TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi a informaţiilor, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)

3) CREAŢIE TEHNICĂ (de produs, de interior, grafic design etc.)

Selecţia lucrărilor înscrise la concurs se realizează de către jurii formate din specialişti ai domeniilor respective, iar cele mai creative şi inovative lucrări, pe fiecare tematică, vor fi premiate la finalul manifestării, într-un cadru festiv.

Lucrările tinerilor vor fi expuse în cadrul salonului, într-un loc special amenajat, fiecare tânăr/echipă având la dispoziţie un spaţiu de prezentare. Fiecare este responsabil de materialele şi modul prin care îşi promovează ideea.

Vă aşteptăm la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret – 2013!


Selecţia participanţilor

            Selecţia participanţilor se face în baza următoarelor documente:

A) Formular tip de înscriere (descarcă aici)

B) Document de identitate (CI) - în copie;

C) Curriculum – Vitae (CV).



Acestea se vor transmite la adresa de e-mail: salon.national2013@mts.roavând inscripţionată, în câmpul „Subiect, menţiunea: „Înscriere „Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret până  duminică, 27 octombrie 2013.

Lista participanţilor, stabilită în baza  evaluării aplicaţiilor, va fi postată pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului - www.mts.ro, în data de miercuri, 30 octombrie 2013.

Masa, cazarea şi parţial transportul participanţilor (respectiv costul drumului de la localitatea de domiciliu până în Bucureşti), alţii decât cei din Bucureşti, se asigură de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Numărul de participanţi pentru tinerii care participă în echipă, este de maxim 3 tineri însoţiţi, eventual, de un profesor.